Fotovoltaika s fixní cenou 2 Kč/kWh za výkup energie pro prvních 100 zákazníků.

SolidSun plánuje test agregace flexibility sítě

05.08.2024
Energie
SolidSun plánuje test agregace flexibility sítě
Společnost SolidSun se chystá zahájit projekt agregace flexibility sítě, kterého se zúčastní 250 vybraných domácností z řad jejích zákazníků. Jako leader na českém trhu s fotovoltaikou a zároveň dodavatel elektrické energie plánuje, ve spolupráci s ČEPS a Tietoevry, využít fotovoltaické elektrárny na rodinných domech k testování služeb výkonové rovnováhy.

SolidSun plánuje test agregace flexibility sítě

Energetická bilance elektrizační soustavy musí být neustále v rovnováze. To znamená, že množství elektřiny vyrobené a dodávané do přenosové sítě se musí v daném okamžiku rovnat množství elektřiny spotřebované ze sítě. Přirozeně se vyskytující nerovnováha, nazývaná systémová odchylka, musí být proto kompenzována v reálném čase.

Nové zdroje energie, jakými jsou právě fotovoltaické elektrárny, jsou samy o sobě nepatrnými jednotkami. Ovšem když se spojí do většího celku, už se jedná o poměrně slušný výkon.

Věděli jste, že v ČR již máme instalováno přes 3,5 GW výkonu? To už je pěkná porce energie, která dokáže distribuční sítí opravdu zahýbat. A přesně proto se nyní přistupuje k postupnému testování výkonové rovnováhy (agregace flexibility) distribuční sítě.

Jak to všechno bude fungovat?

S novou energetickou deregulací LEX OZE III dochází na trhu s energiemi k zásadním změnám a do budoucna se otevírají nové podnikatelské příležitosti i pro majitele fotovoltaik.
Díky LEX OZE III dojde ke shromažďování energetických dat v národním data hubu EDC (Elektroenergetické datové centrum). Agregace malých energetických zdrojů do větších celků následně umožní jejich efektivní využití k stabilizaci sítě.

„Monitoring, kontrola a možnost řídit vybraný zdroj je klíčový předpoklad pro poskytování služeb výkonové rovnováhy. V případě fotovoltaických elektráren od SolidSun na rodinných domech toto zajišťuje naše řídící jednotka Sunberry, která je součástí naších FVE již od roku 2021. Sunberry již nyní přináší zákazníkům řadu benefitů a rozšířit jí může potenciálně zvýšit
také schopnost umožnit podílet na trhu s flexibilitou,“ vysvětluje Svatomír Rafaj, technický ředitel skupiny SolidSun.

Doposud k vyvažování sítě docházelo většinou ve vysokonapěťových částech sítě. V budoucnu bude existovat významný potenciál pro flexibilitu používáním zařízení připojených k nízkonapěťové úrovni. Jedná se především o zařízení instalovaná v domácnostech a komerčních objektech – fotovoltaické systémy s bateriovým úložištěm, tepelná čerpadla, klimatizace, elektromobily, přímotopy, zásobníky teplé vody (bojlery) atd., jejichž počet neustále roste.

Pokud by se tato zařízení spojila do tzv. agregačních bloků, stanou se z nich účastníci trhu s flexibilitou. A právě zde nastane prostor pro nové aktéry energetického trhu, tzv. agregátory flexibility.

img agregace

Agregace flexibility představuje do budoucna nové zdroje příjmů pro domácnosti

Agregátoři flexibility jsou novým typem komerčních subjektů, které umožňují i ​​velmi malým výrobcům a spotřebitelům elektřiny (poskytovatelům flexibility) zapojit se do „SVR trhu“ – trh Služeb výkonové rovnováhy, a to pomocí poskytování zálohy pro podporu rovnováhy v síti.

Agregátor (v tomto případě SolidSun) by měl spojit stovky malých energetických aktiv (svých zákazníků a jejich zařízení) do dostatečně velkých subjektů o výkonu minimálně 1 MW (podmínka k účasti na trzích flexibility).

Jednotlivé domácnosti nebo jiní mikroproducenti budou kompenzováni za to, že agregátor umožní použití jejich majetku (fotovoltaika, baterie, tepelné čerpadlo, elektromobil, klimatizace, přímotop, bojler).

Jak se zajistí přenos dat a jak to bude fungovat?

Přesně v tento moment nám do hry vstupuje TietoEVRY – největší poskytovatel IT služeb ve Skandinávii, který má mohaleté zkušenosti v této oblasti. TietoEVRY zajistí přenos dat mezi jednotlivými aktivy – vytvoří „informační dálnici“ spojující všechna zařízení. A to díky jejich systému DES – "Distributed Energy System", což je softwarové řešení vyvíjené již 7 let v prostředí Microsoft Azure pro správu a řízení zařízení připojených k síti.

DES je nástroj, který agreguje malá energetická aktiva do velké virtuální elektrárny a následně je používá k potřebnému balancování sítě. Zároveň snižuje náklady spojené s vyrovnáváním sítě, investicemi a službami TSO ČEPS.