Pořiďte si fotovoltaiku s fixní cenou 2 Kč/kWh za výkup energie pro prvních 100 zákazníků.

FVE pro bytové domy s návratností do 5 let

FVE pro bytové domy s návratností do 5 let

08.10.2024
Dotace
FVE pro bytové domy s návratností do 5 let

Fotovoltaika pro bytové domy má díky změnám v legislativě a dotacím
návratnost už od 5 let

Zájem o fotovoltaické elektrárny (FVE) pro bytové domy v poslední době prudce vzrostl, až o 300 %. Může za to především změna legislativy: „V lednu 2023 přišla zásadní legislativní úprava – LEX OZE I, díky které je možno postavit FVE až do výkonu 50 kWp bez nutnosti řešit stavební povolení nebo mít licenci pro obchodování s elektřinou,“ říká manažer obchodu Thomas Grassegger. Novela tak výrazně zlepšila návratnost investic, což atraktivitu projektů FVE pro bytové domy zvyšuje.

Proces pořízení a návratnost investice

Instalace FVE pro bytové domy je komplexnější než u rodinných domů. „Z hlediska schvalování, kdy u SVJ musí probíhat schůze, je to velice zdlouhavý proces,“ vysvětluje Thomas Grassegger a dodává, že „u bytových domů je kladen velký důraz na bezpečnost a projektová dokumentace je mnohem detailnější. Přesto samotná realizace nezabere víc než týden.“

Významným faktorem pro rozhodování je také návratnost investice, která podle odhadů vychází na 4 až 5 let.„Bývám někdy pesimista, ale jsem vždycky mile překvapený, protože už teď vidíme, že reálná návratnost je klidně okolo 5 let. Výpočet návratnosti investice probíhá na základě přesných dat. Umíme díky tomu navrhnout fotovoltaiku tak, aby byla opravdu rentabilní.“

Dotace jako další klíčový faktor

Při rozhodování o investici do FVE svou roli sehrávají také dotace. „Pro SVJ či bytová družstva jsou dotace vypláceny dopředu. O dotace z programu Nová zelená úsporám, které kryjí až 50 % výdajů, žádáme ihned po podpisu smlouvy, abychom zajistili stávající podmínky. Není totiž jasné, jak dlouho vydrží,“ dodává Thomas Grassegger.

Investice do fotovoltaiky pro bytové domy tak díky možnosti čerpat podporu ze státních programů přináší výhody nejen z pohledu úspor.

  • Proč vůbec uvažovat o fotovoltaice pro bytové domy?
  • Poradí si předseda SVJ proti kousavým dotazům obyvatel bytového domu sám?
  • Je potřeba zaplatit celou částku za pořízení FVE předem?
  • Potřebuji jako předseda SVJ mít na účtu připravený celý obnos?
  • Jak náročné je získat dotaci na fotovoltaiku pro bytové domy a mohou bytové domy podmínky nesplnit?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem podcastu Na Voltech, kde rozebíráme všechny klíčové aspekty spojené s pořízením FVE pro bytové domy.

Na voltech | Díl 1
4. 10. 2023

Na Voltech | Díl 1 - Fotovoltaika pro bytové domy